Pop Ćira i pop Spira obrađena lektira književnika Stevana Sremca. Lektira sadrži detaljan prepričani sadržaj, analizu dela, književne elemente, analizu likova i beleške o piscu, sve potrebno za kvalitetnu obradu i aktivno sudelovanje u nastavi. Analiza dela "Pop Ćira i pop Spira", jedno je od najznačajnijih dela poznatog srpskog pisca Stevana Sremca. Ovo … [više]
Stevan Sremac
Stevan Sremac bio je jedan od najznačajnijih srpskih pisaca iz razdoblja realizma. Rođen 1855. godine u Vojvodini. Tamo je proveo detinjstvo, a nakon smrti roditelja, ujak ga odvodi u Beograd gde se dalje školovao.
Završio je gimnaziju i studirao istoriju na Velikoj školi u Beogradu. Radio je kao profesor u gimnazijama u Beogradu, Nišu i Pirotu, te je često kao dragovoljac sudelovao u ratovima.
Tek je s 33 godine počeo da piše i to prozne hronike istorijskih ljudi i događaja.
Nakon dolaska u Beograd počinje da piše realističku prozu. Prva pripovetka koju je objavio bila je "Božićna pečenica", godine 1893.
Jedno od njegovih najbolji dela je humoristični roman-pripovetka "Zona Zamfirova" iz 1906. godine, koje se smatra njegovim najbolje komponovanim delom.
Njegova ostala značajna dela su "Ivkova slava", "Vukadin", "Luminacija na selu", "Pop Ćira i pop Spira i druge"
Stevan Sremac umro je 1906. godine u Sokobanji.
Zona Zamfirova
"Zona Zamfirova" književno je delo Stevana Sremca. Ono ne može da se svrsta u jednu književnu vrstu, jer je njezin autor naziva pripovetkom, dok delo po svojoj formi spada u roman. Radnja romana odvija se krajem 19. veka u Nišu. To je priča o ljubavi devojke i mladića koji dolaze iz različitih društvenih slojeva, pa ta ljubav time nije ni jednostavna ni lako … [više]
Čiča Jordan
Stevan Sremac voleo je da piše o karakteristikama ljudi širom Srbije. Prikazivao nam je ljude i njihove osobine potpuno realistično. Pripovedao je o događajima koji su bili svakodevica jednog čoveka. Glavnog junaka Sremac je stvarao pred čitaocem, stavljao ga u mnoštvo situacija i tako gradio njegov lik. Prikazivao nam je likove i njihove živote tako živo i … [više]